– Misliš li da ćeš se jednog dana vratiti ?
-Misli mi se vraćaju svaki Božiji dan, Nina. Dovest će me jednog dana tebi. Tako mi stare, i voljene naše lipe, koju voliš više i od mene, doći ću ti. Obećavam! Čuvaj se.

Poklopi Hamza slušalicu, prevrnu očima i poljubi Milici čelo. Kaže da ne brine, neće ova agonija još dugo trajati. Gleda Milica, i govori samoj sebi, sve će proći. Bit će oni sretni zajedno. Rodit će mu djecu, i gledat će zvijezde svaku narednu noć. Sve skupa sa djecom.
Sve prođe – veli ona, očekujući njegovu ruku na ramenu, kao podršku. Voli nju Hamza, samo mora da održava kontakt sa Ninom. Znaš kako to ide. Ne može samo tako sve da prestane. Godine su to. Ma razumije to ona.

“Nina, kad dolazi Hamza iz Amerike? Jel’ dobio godišnji? Čujem od Ane, teško je tamo dobiti odmor, stalno se radi. I kod nje Ante stalno radi.
Nema kad da dođe jel tako? Jadan Hamza. A i tebi mora da je teško. Al’ neka bona, samo nek’ radi. Šta ima i ovamo?! Nema ništa, samo bi se patili. Ma sva sreća nemate djece. Još bi gore bilo…”-govori Mara.
A Nina samo sliježe ramenima. “-Ma nek’ je on živ, doći će jednom. Čujemo se svaki dan.”
Ni sama ne povjerova u to, ali joj je lakše da misli da će joj se jednom vratiti.

 

Ženska zabluda je čudo. Nije to više ni zaljubljenost, to je opsesija. Sumnja je progonitelj svih sreća, jer se u svakom slučaju na kraju pretvori u nesreću. Nikad ništa nije dobro donijela. Pomislila je Nina da Hamza ima neku Milicu, ali neće da drugi razbijaju glavu tom sumnjom. Zaglupljenost ljubavlju i svim tim ljubavnim stvarima, donosi joj samo nespokoj. Ona sama, on sa drugom ženom. A svi misle Hamza radi u Americi. Pa radi on, naravno, ali na stvaranju nove porodice.
Ma neka ga, nek’ je živ i zdrav.
Žena može da podnese i najteži bol, tako su je naučili. Trpi ženo, budi mu odana i vjerna, i čekaj ga kad dolazi od druge beštije. Ne smiješ mu ni jednu ružnu misao uputit, a pogotovo riječ. Da je tvoja nana brojila za svaki djedov nestašluk, ni dokle ne bi dogurali. Jer zaboga, žena si, tako su te naučili, i tako biti mora! Slušaj i šuti!
Ma hajde molim te, fora za nanu i djeda odavno nikome nije uvjerljiva.

Eto Hamze na ljeto, al’ sa Tifany. Odlučio da se konačno kukavički vrati i sve kaže Nini, ne može se više živjeti tako. Ipak je ona njegova prva ljubav, i žena mu je. A i lipa je dovoljno iscvala da njen miris može da joj snizi pritisak, kad čuje novost.
Nema više Milice, nije mu zanimljivo njeno konstantno brojanje, jer pobogu guši ga. Tifany je nešto drugo. Nešto mlađe, a i amerikanka je. One su znaš skroz drugačije.

Nije ovo klasična ljubavna priča…jer sve ljubavi su klasične. Pa dobro, ne baš sve. Zavisi koja klasika je zapravo u tvojoj glavi.
Ma hajde, svako ima svoju.

zena-pije-vodu

 

“Ma nek’ je on živ i zdrav” – jedva prozbori Nina, te proguta i posljednju tabletu za bolji smiraj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s